PARKEN

Den eventyrlige parken på Moldegaard er en av vestlandets største private hageanlegg og måler ca 40 daa (av den 1200 daa store eiendommen) som ble ferdigsilt i ca. 1910. Den kjente anleggsgartneren, Ingolf Eide, var ansvarlig for designet som baserte seg på klassiske engelske parker. Flere bugnende hager på vestlandet har den velkjente gartneren å takke for, deriblant Gamlehaugen. Sentralt i designet for parken var den gamle sveitservillaen som dessverre er borte i dag. Bautaen midt i park-anlegget minner om det gamle bygget og like under føttene finnes fortsatt den gamle kjelleren.

Statsminister Johan Ludwig Mowinckel hyrte inn Ole Landmark mellom 1918-1927 for å bygge om den gamle parken og resten av gårdstunet. Det var en frydfull tid med mange sysselsatte for å holde både hager og gård vedlike. Johan Ludwig Mowinckel fraktet mange av de praktfulle trærne på sine skip fra Amerika, deriblant den svære Kanadiske granen og apenes skrekk paret.

Moldegaard sang

Moldegaard sang

Blomeprakten synte seg alle stader. Den flotte tennisbanen med inngjerding av eit vell av raude roser på alle kantar, krokketplassen utanfor med mange påske- og pinseliljer rundt. Ein skog av rododendron i alle fargar kransa gangsti ane som snodde seg kringom i parken. Alltid grusa og raka med nystukne kantar. Frå tennisbanen kunne ein promenera ned til piledammen med små femkanta andehus og bogebruer i venetiansk stil. Der var det ein fin kastanjealle ned mot kaianlegget Molda var godt utbygd med ly for uver. Heile somrane låg den store lystbåten i mahogni der. J.L.M. tok ofte både norske og utanlandske gjester med båten «Molda» på rundturar i den vakre Osbygda vår.

I dag er parken og hageanlegget enda nydeligere enn det var i tidligere år. Kanskje du treffer på en av de aller største trærne i Norge? Rododendronsamlingen er enorm og resten av vekstene er fullvokst. Steinbedet er nøysomt restaurert av Hjørdis Juvik, Sølvi Søfteland og Elizabeth Matre. Det er disse flotte damene som står bak opprinnelsen til den årlige Parkfesten, avholdt som en takknemlighet til dem.

Parkering og tilgang

Hagen er privat men vandrere er velkommen til å ta en tur så lenge det ikke foregår arrangement på anlegget. Det er ikke tilgjengelig parkering på gården da plassen er forbeholdt hesteeiere og gjester ved selskapslokalene. For en rusletur kan man parkere i dalen nær Smievågen eller på Os og ta turen derfra. Det er mye som skjer på bruket og vi ber at grupper ta kontakt med Moldegaard på forhånd.

Velkommen til en nydelig og avslappende rusletur!

Book en avslappende og fortryllende helg med tur og overnatting!

TURER

Det er flere flotte turer å ta seg ut på her på Moldegaard. En tur langs Strandvegen er enkel og barnevogn vennlig – det tar ca 1 time om man starter i én ende. Som kartet beskriver så går ikke Strandvegen gjennom parken på Moldegaard men alle er velkomne til å ta en titt så lenge det ikke er arrangement på anlegget. Strandvegen går bak parken og videre til Bjånesvegen og ned til Smievågen.

Det er mulig å ta seg helt ut til Smievågen med rullestol men det er en bratt stigning mellom Solstrand og Midtbøvegen (som fører til parken). Det enkleste om man bruker rullestol er nok å kjøre ned Bjånesvegen til dalen og parkere like forbi broen på venstre side (skiltet). Alle som skal på tur i området bør parkere på denne plassen eller i Os sentrum da tunet ikke har kapasitet til å ta imot biler til turgåere. Deretter følger man stien på høyre side helt til vågen som er bygget opp med vennlig «brygge anlegg».

Om en skogstur er ønskelig så går man videre fra vågen på den gamle traktorveien men denne egner seg ikke for vogn eller lignende. Det kan bli nokså bløtt i skogen etter litt regn. Rundturen passer utmerket til en forfriskende joggetur! Anbefales! Eller kanskje joggeturen skal være motbakkeløp? I så fall anbefales en tur opp Borgafjellet som ligger i nærheten.

God tur!

Tur Strandvegen

Tur Moldaneset

Tur Borgafjellet